Karma Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Cilt tipine uygun bir cilt bakım rutini oluşturmak kolay olmayabilir. Özellikle de karma cilde sahipsen, işler daha da karmaşık bir hal alabilir. Karma cildine nasıl bakım yapman gerektiğini bu rehberimizle öğrenebilirsin!
Karma cilt nedir?
Cilt tipine uygun bir cilt bakım rutini uygulamanın en önemlisi olduğunu bilmelisin. Kuru ve yağlı cilde sahip kişiler bu konuda biraz daha şanslılar çünkü cilt tiplerine uygun onlarca ürün seçeneği bulabilirler. İş karma ciltlere gelince işler biraz daha karmaşık bir hal alabilir. Karma cilt demek, iki farklı cilt tipine sahip olmak demektir. Eğer karma cilde sahipsen;
• T bölgen yağlıdır. (Alın, burun ve çene)
• Burun ve çene bölgen ölü deriler sebebiyle solgun görünür.
• Göz çevresi ve yanakların kurudur.
Bu belirtiler sana tanıdık geldi mi? 16-20 yaş arası her 3 kişiden 1’i karma cilt tipine sahip ve bu sayı olgun kadınlar da dahil olduğunda daha da artıyor. O yüzden, yalnız değilsin.
İPUCU: Karma bir cildin olup olmadığına emin olamıyor musun? Ufak bir testle cevabı kolayca öğrenebilirsin. Makyajını temizledikten sonra bir peçeteyi alnına bastır, eğer yapışıp kalıyorsa, muhtemelen karma bir cilde sahipsin demektir. Peçete yanaklarına yapışmıyorsa, cevap: Evet! (Yanağına da yapışıyorsa yağlı, iki noktaya da yapışmadıysa kuru bir cilde sahipsin)
Karma cilt bakımı nasıl olmalı?
Karma bir cilde sahip olmak, cilt bakım rutinini komplike bir hale getirebilir, ama aslında o kadar da karmaşık olmasına gerek yok! İşte karma ciltler için birkaç cilt bakım önerisi:
Adım 1: Sabun yok, dert yok: Nazik yüz temizleyiciler kullan
Karma cildin sebep olduğu hem parlama hem de aynı anda pul pul dökülme sorununu çözmek için, sabun içeren yüz temizleyicilerden kaçınmalısın. Sabun cildi kurutur, bu yağlı bölgeler için mantıklı gibi görünse de, cilt problemlerin daha da kötüleşebilir. Bu, tüm cilt tipleri için geçerlidir fakat karma bir cilde daha stratejik yaklaşmak gerekebilir.
Cildini temizlemek için, nazik bir temizleyici tercih etmelisin.
İPUCU: Temizlemeye T bölgenden başla ve nazikçe masaj yap. Dairesel hareketlerle cildini temizle. Musluk suyundan cildine gelebilecek kireci arındırmak için son adımda termal su spreyi kullanabilirsin.
Adım 2: T bölgeni Temizle, Arındır ve Matlaştır
Temizleme, arındırma ve matlaştırma, temel cilt bakım rutininin olmazsa olmazları. Eğer karma bir cildin varsa, arındırma adımı ekstra önemli. Bu, cildi ölü derilerden, kirden ve makyaj kalıntılarından arındırma anlamına geliyor.
Cildini temizleme fırçaları, serumlar veya peeling ile arındırabilirsin.
Adım 3: Karma cildin için doğru nemlendirici
Karma ciltlere her nemlendirici krem uymayabilir. Önemli olan, kuru bölgeleri nemlendirirken, T bölgeni daha fazla yağlandırmayacak doğru nemlendiriciyi bulmak. Bunun için, yağlı bölgeleri matlaştırma özelliği bulunan bir nemlendirici tercih etmelisin. Aynı zamanda yatıştırıcı içeriklerle kuru bölgelerinin rahatlamasını da sağlayabilirsin.
Adım 4: Farklı bölgeler için farklı ürünler kullan
Karma cilde sahip olanların tüm yüzlerine uygulayabilecekleri cilt bakım ürünleri olsa da, bazı ürünleri bölgesel olarak da kullanarak, hedefli bir bakım gerçekleştirebilirsin.
Adım 5: Karma cilt bakım rutinini günlük olarak uygula
Karma cildine uygun olarak belirlediğin ürünleri kullanmanın yararı yanında, bu ürünleri düzenli bir şekilde uygulamanın önemi de büyük. İşte karma cildin için gün içinde yapabileceğin bazı şeyler:
• Yüzüne gün içerisinde dokunmaktan kaçın, böylece bakterileri yüzüne taşımamış olcaksın.
• Kullandığın gündüz kreminde SPF olmasına dikkat et
• Gün içinde T bölgen çok parlarsa, bir peçete veya parlama kağıtları ile temizle.
• Yağlı bölgelerin parlamasını engellemek için matlaştıran bir tonik veya fondöten uygula.